5 natuurwetten als fundament om mee te organiseren
De natuur is de kern van ons bestaan. Het is waar we ons thuis (zouden horen te) voelen. Wij, de mens, zijn namelijk onderdeel van de natuur. Onderstaande 5 natuurprincipes vormen het fundament van een natuurlijke manier van organiseren.
Per natuurwet licht ik toe hoe, naar mijn mening, de mens verschilt ten opzichte van de wet, gebruik ik een boom in het bos als voorbeeld om de wet toe te lichten en deel ik mijn geleerde lessen.
Alles is verbonden
Principe 1De natuur werkt op een geniale manier samen. Geen organisme dat volledig onafhankelijk kan bestaan. Alles is energetisch verbonden. Principe 1 vormt de basis van de 5 natuurprincipes. In onze samenleving beseffen we in mijn ogen te weinig dat wij ook volledig afhankelijk zijn van elkaar en dus van de natuur. Dat we energetisch met elkaar verbonden zijn. We kunnen niet zonder onze medemens. We kunnen niet zonder bijen, bomen, zon, water enz.
De boom kan niet zonder andere bomen. Ondergronds communiceren ze met elkaar. Ze waarschuwen elkaar bij gevaar en werken samen om virussen te bestrijden. Het bodemleven kan niet zonder bomen. Denk aan de bladeren die belangrijke voeding zijn voor de bodem. De mens is afhankelijk van bomen. Denk aan het zuiveren van water, de verkoelende functie (schaduw) en materiaal voor onderdak (hout).
Mijn geleerde les
Heb respect voor alles wat leeft, want we hebben elkaar nodig. Straal uit en doe waar je voor staat. Want wat je uitstraalt en wat je doet, werkt aanstekelijk.
De natuur is altijd in beweging
Principe 2De natuur werkt in kringlopen, ritmes, in cirkels. Dag en nacht herhalen zich keer op keer, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eb en vloed, lente, zomer, herfst, winter. De natuur werkt niet met harde kaders, met een begin en een eind. Wij mensen vind dat maar lastig omdat we het liefst controle willen. We willen iets willen afronden, of helemaal opnieuw willen beginnen. Wij hebben ons aangeleerd vast te houden aan controle en orde. Zwart of wit. Niet dat vage grijze gebied daartussen 😉
De boom wordt geboren uit een zaadje. Een zaadje, gevallen van een volwassen boom. De boom groeit in de lente en zomer boven de grond en wortelt zich stevig in de aarde in de wintermaanden. Na vele jaren sterft de boom langzaams af. Dat is niet het einde van de boom. Hij vormt een bron van voeding voor diverse andere organismen zoals schimmels (paddenstoelen) en onderdak voor bijvoorbeeld spechten. Uiteindelijk verteert de boom in de aarde en is daarmee een voedingsbron voor nieuw leven.
Mijn geleerde les
Wetende dat iets nooit af is, werk ik veel intuïtiever en daarmee efficiënter. Hard werken terwijl mijn energie laag is werkt niet (meer) voor mij.
Alles heeft een functie
Principe 3Omdat alles verbonden is (natuurprincipe 1), is niks nutteloos in de natuur. Wij zien onkruid (alleen de naam al) bijvoorbeeld vaak als nutteloos. Weghalen die rommel ;). Terwijl onkruid superbelangrijke pioniersplanten zijn, die de bodem voeding geven en gereed maken voor ander leven. Bovendien ook nog vaak eetbaar zijn (bijvoorbeeld een paardenbloem). Dit is in mijn ogen exemplarisch voor hoe wij als mensen denken te kunnen bepalen wat waardevol is en wat niet. Terwijl we vaak geen idee hebben wat de impact is van onze handelingen.
De boom is onderdeel van een ecosysteem (een bos). De bodem voedt zich met bladeren van de boom. De boom zorgt voor schaduw voor andere organismen die schaduw nodig hebben om te groeien
Mijn geleerde les
Tijdelijk meer onrust omdat ik mijn gevoel meer toelaat. Het mooie is dat ik over het algemeen meer rust ervaar omdat ik toelaat dat ik onrust ervaar. Het mag er zijn. Ik weet het even niet. Functioneel hé 😉
De natuur dóet ‘gewoon’
Principe 4Wij mensen hebben een bewust ego. Dit ego zorgt er bijvoorbeeld voor dat we gedachten hebben zodat we weloverwogen keuzes kunnen maken. Belangrijk als we levensveranderende keuzes gaan maken. Vandaag de dag hebben we, in mijn ogen, ons zo geprogrammeerd dat ons brein overuren maakt met (het voorkomen van) mogelijke gevaren die 99 van de 100 keer niet levensveranderend zijn. Met verslavingen, persoonlijkheidsstoornissen, stress, burn-out, e.d. als gevolg. Aan ons de uitdaging om weer te leren vertrouwen op onze intuïtie, op ons innerlijk weten.
Een boom is voorbestemd om een boom te worden. Die denkt niet. ‘Was ik maar een meeuw’ of ‘was ik maar wat groter’. Die groeit gewoon en sterft af zodra de tijd rijp is. Die is op dit moment niet bang voor de wind omdat het vorig jaar ook stormachtig weer was en hij schade opliep. De wind waait en de boom ontvangt de wind. Of dit nu tot schade lijdt of niet.
Mijn geleerde les
Ik ben niet mijn gedachten en mijn ego. Ik heb gedachten, omdat ik overtuigingen en patronen heb aangeleerd op basis van mijn omgeving en op basis van gebeurtenissen die ik als pijnlijk heb ervaren. Door deze gebeurtenissen te doorvoelen gaat de lading hiervan af en ervaar ik meer rust.
De natuur organiseert haarzelf
Principe 5De laatste van de 5 natuurprincipes kun je zien als het gevolg van de voorgaande principes. Doordat alles verbonden is, altijd in beweging is, alles een functie heeft en gewoon doet, creëer je automatisch zelforganiserende (eco)systemen.
Een boswachter hoeft een bos niet te vertellen hoe het moet groeien. Nee, een bos organiseert haarzelf met oneindige intelligentie. Een boswachter observeert en grijpt alleen in wanneer nodig. Waarom hebben wij in onze samenleving systemen vaak zo onnatuurlijk (hiërarchisch) ingedeeld?
Mijn geleerde les
In mijn rol als eigenaar van webbureau MediaSoep ligt de focus op de juiste omstandigheden te creëren zodat de organisatie haarzelf gaat organiseren. Dit betekent niet dat ik ‘de boel de boel’ laat. Het betekent dat ik met beleid loslaat wat losgelaten kan worden. En dat ik meer sturend optreed wanneer er nog niet losgelaten kan worden.
5 natuurprincipes als houvast om natuurlijk te organiseren
Ik nodig je uit om de natuurlijke flow van het leven te gaan omarmen door je verbinding met de natuur stap voor stap te hervinden.
Mijn volgende blog gaat over wat organiseren in harmonie met de principes van de natuur jou opbrengt binnen je organisatie. Voor zowel jezelf, je medewerkers, je financiële resultaten als de aarde.