De duurzame organisatie van morgen?

Op Linkedin zie ik steeds meer mensen op mijn tijdlijn verschijnen die stoppen met hun huidige baan, om hun levensmissie te gaan volgen. Vaak gaat deze keuze hand in hand met het verlangen om een nieuwe uitdaging aan te gaan die in het teken staat van het herstellen van de aarde. Prachtig! En tegelijkertijd voelt het niet goed dat de kloof tussen wat werkgevers bieden en dat wat (potentiële) medewerkers verlangen, schijnbaar vergroot.


Climate quitters

Recent bracht een kennis van mij de term ‘Climate Quitters’ ter sprake tijdens een overleg. Uit een grootschalig onderzoek van KPMG wordt duidelijk dat meer dan de helft van de jongere generaties (18 tot 34 jaar) het thema duurzaamheid (ESG) belangrijk vindt in de keuze van hun baan. één op de drie (!) slaat, volgens dit onderzoek, zelfs een baan af omdat de werkgever niet voldoen aan hun duurzaamheid wensen.

Wat velen van ons zien dat de huidige op controle gebaseerde systemen en organisaties niet langer werken, dat is wel duidelijk. Maar wat werkt dan wel?

Duurzaamheid aan de basis van de hele organisatie

Hoe voorkom je Climate Quitters? Hoe word en/of blijf je aantrekkelijk als werkgever? Mijn overtuiging is dat het thema duurzaamheid als enkel één van de pijlers binnen je organisatie niet het verschil gaat maken. 

In de organisatie van morgen loopt het thema duurzaamheid als rode draad door de hele organisatie. Voor mij klinkt de term ‘natuurlijk organiseren’ dan ook als muziek in de oren. Organiseren in harmonie met (de wetten van) de natuur.

Als werkgever (leidinggevende) ben je in mijn ogen écht duurzaam wanneer je dit thema vanuit je hart uitdraagt, vanuit jezelf én je organisatie.

Duurzaamheid is in mijn ogen veel meer dan duurzaam inkopen, afval scheiden en/of een jaarlijkse schenking doen aan een groen doel.

Het vergt een ander fundament van organiseren en leidinggeven. 

Een verhoogd bewustzijn

Een onderwerp wat in mijn ogen hand in hand gaat met de duurzame organisatie van morgen is een verandering in ons collectief bewustzijn. De bewustwording van, met name de nieuwe generaties, en dus ook (potentiële) medewerkers wordt groter. 

In het kort houdt dit (met name bij jongere generaties) in:

  • We volgen steeds vaker ons hart / levensmissie (en maken keuzes in dienst hiervan) 
  • We voelen sneller aan wat de (daadwerkelijke) intenties zijn van een (potentiële) werkgever/organisatie
  • Zingeving, verbondenheid en harmonie wordt óók verlangd op de werkvloer
  • Het vergaren van geld en bezit zijn van ondergeschikt belang

Een term die ik steeds meer om me heen hoor is ‘nieuwetijdskinderen‘. Nieuwetijdskinderen beschikken vaak over gaven waarmee ze razendsnel aanvoelen of, bijvoorbeeld een (potentiële) werkgever, duurzaamheid ademt van binnenuit of dit thema vooral gebruikt om (nog) meer winst te maken.

De inzichten van deze generatie opent bovendien de ogen voor velen die al wat langer rondlopen op de aarde. Mede door hen zijn we massaal gaan inzien dat de huidige manier waarop wij organiseren niet langer houdbaar is. De aarde is uitgeput. Maar hoe kan het dan wel? Hoe (her)organiseer ik mijn organisatie succesvol?


Een verbrede kijk op succes en winst.

In de basis begint het in mijn ogen met een mindset waarin winst optimalisatie (geld) niet uiteindelijk de doorslaggevende factor is om beleid te voeren. 

Bedrijfsmatige keuzes worden in de natuurlijke organisatie veelal gemaakt op basis van:

  • Zorg voor de mens
  • Zorg voor aarde 
  • Delen in overvloed

Oftewel de drie ethische principes van permacultuur.

Deze manier van organiseren gaat dan ook verder dan klimaatbewust organiseren. In mijn ogen is het een manier van ondernemen en organiseren die diep van binnen in succesvolle toekomstige leiders zit. Noem het, bewust organiseren en leidinggeven in harmonie met mens en aarde.

Faciliterend leiderschap in harmonie met je medewerkers en de aarde wordt in mijn overtuiging de nieuwe standaard. Als je niet stuurt op geld en materie, waar dan wel op?

Energiefrequentie als KPI van de toekomst?

Sinds ik me meer verdiep in (spiritueel) bewustzijn en de wetten van de natuur wordt het me steeds duidelijker dat er, veel meer dan dat wij visueel kunnen waarnemen, (energetisch) verbonden is. 

Onderzoeker en psychiater David Hawkins heeft een bewustzijnsschaal ontwikkeld waarin de trilling van energie gekoppeld wordt aan het bewustzijnsniveau. In de basis komt het erop neer dat wanneer je een lagere trilling dan 200 hebt je vooral vanuit angst, boosheid of schaamte handelt (laag bewustzijn). Wanneer je energiefrequentie boven de 200 komt handel je vooral vanuit vertrouwen, verbinding en liefde (hoog bewustzijn).

Een mogelijke KPI van de toekomst kan in mijn ogen dan ook te maken hebben met energiefrequentie. De duurzame organisatie van morgen handelt vanuit vertrouwen, liefde en vrede. 

Wanneer de energie frequentie en zorg voor mens en aarde centraal staan. Hoe ziet de dagelijkse bedrijfsvoering er dan uit?


5 thema’s binnen de duurzame (natuurlijke) organisatie van morgen

1) Organiseert haarzelf

Net als Moeder Aarde en de vele ecosystemen hierbinnen vindt er zelforganisatie plaats. Medewerkers vullen zelf hun rol(len) en werkweek in. Ze worden betrokken bij de bedrijfsvoering en deze is dan ook compleet transparant voor iedereen.

2) Werken met (en in) de natuur

De natuurlijk organisatie wordt letterlijk omgeven door natuur. Werkplekken zijn (ook) in de buitenlucht. De lunch wordt geplukt uit het voedselbos of de moestuin. Ook vergaderingen en overleggen worden veelal gehouden in de buitenlucht.

3) Gelijkwaardige behandeling

Onnatuurlijke machtsstructuren spelen geen rol meer in een natuurlijke organisatie. Elke medewerker is (deels) eigenaar. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt in harmonie met alle levensvormen. Dit geldt voor mensen, andere diersoorten, planten en overige levensvormen.

4) Technologie is ondersteunend

Waar digitale technologie zoals Social Media en gamen momenteel steeds vaker een uitvlucht (en verslaving) is, komt hier verandering in. Technologie speelt zeker een rol in de duurzame organisatie van morgen, met het grote verschil dat deze dienend gaat zijn voor de mens.

5) Werk en privé is één

De duurzame organisatie van morgen voelt als (een tweede) thuis. Je werk is een plek waar je graag bent, waar je geïnspireerd wordt door je omgeving. Het is bovendien een sociale ontmoetingsplek waar ook je hond, vriend of kind van harte welkom is.


De transitie naar natuurlijk organiseren

De komende (tientallen) jaren gaan we, zoals ik het zie, deze transitie maken. Mijn ervaring is dat deze transitie eentje is van de lange adem. Met ons bedrijf zitten we momenteel in de beginfase van deze transitie. Het is veel experimenteren met wat wel en niet mogelijk is (binnen de huidige regelgeving). Wel is het voor mij glashelder dat verandering begint bij jezelf.

Mijn rol als werkgever/leidinggevende

De afgelopen jaren heb ik veel tijd en energie gestoken in:

  • Mijn levenspad: wat heb ik te doen hier op aarde?
  • Wat zijn mijn talenten/gaven?
  • Wat kan ik leren van de wetten van de natuur?
  • Welke rol speelt ondernemen/leidinggeven/organiseren hierin?
  • Wanneer ervaar ik succes/rijkdom? Hoe vertaal ik dit naar mijn organisatie?
  • Welke beperkende patronen / overtuigingen houden mij tegen om (nog meer) vanuit liefde samen te werken?
  • Wat kan ik doen om mijn ervaringen en kennis met zoveel mogelijk mensen te delen?

Wat brengt mij dit als werkgever?

  • Aansluiting bij een steeds groter wordende groep mensen (die zich momenteel niet gehoord/gezien voelen)
  • (hernieuwde) energie binnen de organisatie
  • Innerlijke rust en voldoening
  • Weinig tot geen uitval/uitloop (of wordt zelf opgevangen)
  • Meer werkplezier en een verhoogde productiviteit

Wat brengt het mijn medewerkers/organisatie

  • Mensen willen bij ons (blijven) werken
  • Zitten lekker in hun vel. Ze krijgen meer vertrouwen
  • Nemen verantwoordelijkheid (met minimale aansturing)
  • Bewustwording op welke vlakken ze energie kunnen geven om bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen
  • Medewerkers voelen zich oprecht gewaardeerd

Werkgevers, durf (ook) je hart te volgen!

Duurzaam organiseren en leidinggeven gaat verder dan het thema duurzaamheid toevoegen aan de agenda. De duurzame organisaties van morgen ademen dit in hun DNA.

Mijn ervaring is, wanneer je deze koers inzet als organisatie (als leidinggevende), je weerstand gaat ervaren, met name vanuit jezelf en van hen die in de loop van de jaren gewend zijn geraakt aan controle en veiligheid en ervan overtuigd zijn niet meer zonder te kunnen.

Wat ik persoonlijk heb ervaren is dat hierin een omslagpunt komt, waarin mensen die eerst weerstand hebben, meegaan óf tot andere inzichten komen en afscheid nemen van jouw organisatie. Tegelijkertijd ga je, door de keuzes die je maakt, nieuwe mensen om je heen verzamelen. Mensen die net als jij hun natuurlijke levenspad volgen en willen bijdragen aan een duurzame wereld.

Wat de uitkomst ook gaat zijn, wat ik wil meegeven is: volg je intuïtie en durf het aan om de eerste stap te zetten richting een manier van organiseren die goed voelt. Doe dit, met het geloof dat je (organisatie) vroeg of laat beloond gaat worden met een groots gevoel van rijkdom en succes!

“De enige rijkdom die voor altijd zal blijven is de rijkdom die je hebt weggegeven.”

– Marcus Aurelius (Romeins keizer 121-180)

organiseren in lijn met wat écht goed voelt?

heb jij ook het verlangen om meer te…

Ik daag (mensen binnen) organisaties uit om meer in verbinding met de natuur te gaan organiseren.

06 213 51 933
hallo@bertboersma.nl